Minder ziekteverzuim? Neem een koude douche
28 juli 2022 

Minder ziekteverzuim? Neem een koude douche

Je krijgt waarschijnlijk al de rillingen als je bedenkt om 's ochtends vroeg onder de koude douche te stappen. 

Ik begrijp dat en voor velen is dit nog een echt een brug te ver.
Maar wat als ik je vertel dat een recent onderzoek heeft aangetoond dat koud afdouchen het ziekteverzuim beinvloed.

 In 2015 heeft Geert Buize (arts AMC) gekeken wat er gebeurt met een grote groep mensen (18-65 jaar) als zij dagelijks een koude douche nemen. Hij heeft ruim 3000 mensen gevraagd om te douchen volgens zijn instructies

Ze maakten vier groepen. Waarbij de eerste groep 90 seconden koud moest afdouchen (een koude douche na een warme) , de tweede 60 seconden en de derde 30 seconden. De vierde groep nam gewoon een lekkere warme douche.

Na deze maand mochten ze nog twee maanden naar eigen voorkeur bepalen of ze hiermee doorgingen of niet.

De periode duurde in totaal dus drie maanden. Aan het einde van het onderzoek vroeg de arts aan de mensen hoe vaak ze zich hadden ziek gemeld op het werk. 

De Resultaten

Het bleek dat 29 procent van de mensen die koud afdouchte minder ziekteverzuim rapporteerde dan de groep die alleen warm douchten. Het maakte geen verschil tussen de 30, 60 en 90 seconden.

Van de mensen die de eerst maand waren gestart met de koude douche bleven dit maanden erop ook doen omdat het zo’n positief effect had op ze.

Ok, maar hoe start je nou met een koude douche als je dit nog nooit gedaan hebt?

Die eerste koude stralen op je lichaam zijn altijd een worsteling. Sorrie dat blijft zo. Ik weet wel dat je na afloop weer energie voor 10 hebt. Een kop koffie is er niets bij. 

Het starten met een nieuwe "gezonde" gewoonte is altijd lastig. Zeker als dit zo ongemakkelijk is als een koude douche. Zie het daarom ook niet als moeten, maar als iets wat je helpt om je dag met een kickstart te beginnen. 

Hierbij 8 tips om te starten met koud douchen:

  1. Begin gewoon met een warme douche en was je lichaam en je haar (gaat ook beter met warm)
  2. Na je warme douche draai je hem iets kouder (het hoeft echt niet in een keer helemaal koud) en stap je eronder.
  3. Je kunt de douchekop ook los koppelen van de stang. Langzaam start je eerst met je voeten, je benen en je armen. Dan je schouders en zo ga je verder tot je hele lichaam gewend is.
  4. Adem in door je neus en lang uit door je mond. Zo word je rustig
  5. Hang de douchekop weer op en ga er nu draaiend onder staan en blijf rustig in en uitademen.
  6. Je eerst koude douche doe je ongeveer 10 seconden en kijk of je elke dag iets langer kunt.
  7. Je kunt ook een week lang 10 seconden koud afdouchen en dan de volgende weken 15, 30, 45 seconden.
  8. Ook met de temperatuur kun je spelen. Elke dag een beetje kouder. Het moet wel een ongemakkelijke koude zijn. Het heeft geen zin om te starten met 25 graden :). 

Voor de wat gevorderde ga ‘s ochtends direct onder de volledig koude douche staan en bouw dit op naar gelang dit goed voelt. 

 Extra Tip: Focus altijd op je herstel. Hoe sneller je herstelt, hoe beter. Je hoeft echt geen 20 minuten onder de douche te staan voor de voordelen. En je wilt niet zitten klappertanden achter het stuur of op je werk. Bovendien zonde van het water.

Extra Tip nummer 2: Start je dag met de Wim Hof Methode ademhaling en doe daarna je koude douche routine. Je zal merken dat je meer ontspannen de douche instapt en beter tegen de kou kunt.

Ik ben erg benieuwd of je de uitdaging aangaat. Laat gerust weten.

Succes!

Wil je echt meer leren over het toepassen van koudetraining en ademhaling kom dan naar mijn Wim Hof Workshop in Amsterdam

P.s. Wat ik niet genoemd heb, maar wat wel een dubbele extra bonus is: Je energie rekening zal slinken deze winter :)

Over de schrijver
Reactie plaatsen